lauantai 10. kesäkuuta 2017

Mitä tapahtui Senaatintorilla ennen kulkuetta? Roseiran Eva ja Samuli vihittiin!

Karnevaalien lähtölaukaus sai yllätyskäänteen, kun Roseiran Eva ja Samuli vihittiin juuri ennen kulkueiden lähtöä. Häät tulivat yllätyksenä lähes kaikille – vain alle kymmenen roseiralaista tiesivät, mitä tuleman pitää.

Yllätysvihkimiseen johtanut tapahtumaketju sai alkunsa jo loppukesästä 2016, kun Roseiran karnevaaliaiheeksi oli juuri päätetty Las Vegas –henkinen ”Viva Las Roseiras”. Roseiran carnavalesca (karnevaalipäällikkö) Liisa ”Lissu” Oksanen lähetti (puolitosissaan?) pariskunnalle kysymyksen: ”Menisittekö naimisiin karnevaaleilla?” Eva ja Samuli lupasivat harkita ja palata asiaan.

”Olimme jo pohtineet naimisiin menemistä, mutta mitään suunnitelmia siihen suuntaan ei vielä ollut. Ensireaktio Lissun ehdotukseen oli, että ajatus on ihan hullu, ei kukaan sellaiseen lähde. Kun alkuällistys kysymyksen äärellä oli laskeutunut, heräsi ajatus voisiko näin oikeasti tehdä”, Eva kertoo.
 
Parin aiemmat keskustelut naimisiinmenosta olivat lähinnä käsitelleet sitä, miten he eivät ainakaan halua hommaa hoitaa. Ykkösvaihtoehdoksi oli noussut tavalla tai toisella vihille karkaaminen, mitään varsinaista hääjuhlaa kun ei haluttu järjestää. ”Olimme yksimielisiä, että rahat käytettäisiin paljon mieluummin seuraavaan Rion-matkaan.”

Melkein kuukausi kului ja ajatus hautui hääparin päässä. Syyskuun alussa, kun Roseiran enredon kirjoittajatiimi kokoontui Rovaniemelle kirjoittamaan Roseiran kulkuetarinaa, Eva ja Samuli ilmoittivat haluavansa mennä karnevaaleilla naimisiin. ”Luulimme jo, että tämä hullu ajatus on haudattu, mutta ei…”, Lissu nauraa. ”Eli enredon kirjoittamisen ohella saimmekin viikonlopuksi pohdittavaksi, kuinka ja missä kohtaa karnevaaliviikonloppua käytännössä voimme toteuttaa Evan ja Samulin ikimuistoiset karnevaalihäät.”

Salatapailusta salahäihin

Sekä Eva että Samuli soittavat Roseiran bateriassa ja sambaharrastus on yhteinen intohimo. Siksi ajatus karnevaalihäistä kuulostikin parista lopulta täydelliseltä.

”Tapasimme Roseiralla vuoden 2009 alussa. Saman vuoden karnevaalien iltajuhlasta Samuli saattoi minut majoituskoululle ja muutaman viikon päästä tuli tekstiviestiä”, Eva hymyilee. ”Tapailimme ’salaa’ kesän aikana. Loppukesän perinteisessä sambafutiksessa meidät päästi ystävällisesti kaapista sambakaverimme Hanna Lemettinen, joka sattui näkemään meidän suutelevan ja ilmoitti kovalla äänellä täydessä tuvassa: Noi pussaa!” Samuli jatkaa nauraen.



Pari halusi ehdottomasti, että häät pysyvät mahdollisimman pitkään salassa ja että vihkiminen tulee kaikille yllätyksenä. Asiasta kerrottiinkin vain niille, joiden käytännönjärjestelyjen takia asiasta piti tietää.

Kevään aikana morsian valmisti salassa sambamaisen hääpuvun kulkueeseen ja tuunasin sulhasen karnevaaliasua erottumaan sopivalla tavalla muista baterian asuista. Roseiran enredotiimi kirjoitti tapahtuman osaksi kulkuetarinaa, joskin tämä versio enredosta lähti ennen karnevaaleja vain tuomareille – Roseiran listoilla julkaistiin versio, josta tieto häistä puuttui. Maistraatista puolestaan vihkimistä pyydettiin hoitamaan ”linssilude” virkamies.



Sormuksensa pari tilasi kaverin kaverilta, Rovaniemellä toimivalta kultaseppä Sanni Lehtiseltä. Sormukset ovat hopeaa ja niiden muoto on haettu rummun profiilista. Sormuksessa on kahdeksan viritystappia, jotka kuvaavat jokaista parin yhdessä viettämää vuotta.


Roseira onnittelee tuoretta avioparia!

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Yhteistyö muiden sambakoulujen kanssa

Heipparallaa ja mukavaa pääsiäistä!

Monelle onkin varmasti jo entuudestaan tuttua, että Suomen eri sambakoulut tekevät tiiviisti yhteistyötä mm. Suomen sambakoulujen liiton, SSKL:n myötä. Yhteistyötä tapahtuu myös erilaisten tapahtumien ja opetuksen merkeissä. Meiltä Roseiralta pyydettiin opettajia vierailemaan Seinäjoen sambakoulu Tropicalissa tammikuussa 2017 ja nyt uudelleen huhtikuussa.

Tammikuun workshopissa opettajina Roseiralta Veera ja Roosa!

Tammikuun workshopissa olimme yhdessä opettajakollega Veeran kanssa jakamassa omia näkemyksiämme, heikkouksiamme ja vahvuuksiamme Tropicalin tanssijoille. Nyt huhtikuussa tunnin pidin vain minä Roosa, ja tälläkin kertaa fiilis oli katossa ja meininki mitä mahtavin! 




Huhtikuun workshopin osallistujat ihanassa ryhmäkuvassa! :) 


Viimeisimmän workshopin teemana oli esiintyminen ja yläkropan käyttö. Saman asian voi opettaa niin monella tavalla kun on opettajiakin, eli uudet opettajat ja näkemykset voivat selventää asioita aivan uudella tavalla. Opettajakin oppii kun opettaa itselle entuudestaan tuntemattomalle ryhmälle! Uudessa paikassa sitä ei koskaan tiedä, millainen porukka tunnille on tulossa - pitää olla valmis "heittämään lennosta" ja muuttamaan suunnitelmiaan ryhmän tason ja koon mukaan. Haastetta piisaa siis kaikille!
Puolessatoistatunnissa ei tietenkään voi opettaa asiasta edes pintaraapaisua, mutta josko sillä saisi käynnistettyä kunkin omatoimisen oppimisprosessin!

Tunnin aiheena oli siis esiintyminen ja yläkropan hallinta, ja tässäpä vielä Roosan tärpit näihin keskittyen:
- Oikean tanssiasennon löytäminen
- Rauhallisuuden ja energisyyden sopiva tasapaino
- Omien vahvuuksien hyödyntäminen, unohtamatta haasteita! 
- Sopiva leikkisyys ja oma motivaatio tekevät ihmeitä. 


Tehdään jatkossakin yhteistyötä ympäri Suomea ja jaetaan samban iloa, sehän tässä kaiken tarkoitus on! 
Ihanaa pääsiäisen jatkoa kaikille, 
Roosa 

( mikäli kaipaat lisätietoa SSKL:stä tai Tropicalista, klikkaa seuraavia linkkejä:)











tiistai 24. tammikuuta 2017

Lukujärjestyksen esittely

Heippa, Roosa täällä! 

Tässä vähän juttua Roseiran lukujärjestyksestä ja tuntitarjonnasta. Täällä Roseiralla meillä on opettajia, lukujärjestys ja joskus jopa kotiläksyjä sun muuta, mutta emme suinkaan ole koulu siinä perinteisessä mielessä - jälki-istuntoa rangaistuksena ja karttakepillä sormille. No, radikalisoidut käsitykset sikseen.

Meillä on kuitenkin lukujärjestys, jota noudatamme. Kevään 2017 lukujärjestyksessä on jopa 13 tuntia, käytännössä sali täyttyy kuitenkin lukuisiksi tunneiksi kerrallaan, lähes joka päivä. Lukujärjestystuntien lisäksi on siis esimerkiksi esiintyvien ryhmien omia treenejä ja opettajien tuntien suunnittelua. Tässä pieni esittely jokaisesta lukujärjestyksen tunnista! 



Viikon startti, MAANANTAI: 

Viikon ensimmäisenä tuntina on Nuorten samba, eli yläasteikäisille suunnattu tunti. Meikäläinen on tunnista vastuussa, mutta tunnit vedetään aikalailla puoliksi ihanan Vertsen kanssa. Nuorten tunnilla aktiivikävijöitä on reilu kymmenen. Tunnilla on huikea meininki ja mahtavat moovit! Tiukan tekniikkatreenin lisäksi on hassuja hömpöttelyjä ja rempseitä fiiliksiä. Nuorten tunnilla on samassa paketissa "alkeistaso" ja "jatkotaso", eli kaikki yläasteikäiset ovat tervetulleita tunnille!



Aina yhtä ihanan maanantain yksi kohokohdista on Samba jatkotaso. Sali täyteen huikeita tanssijoita ja haastavaa treeniä! Jatkotason tunti on suunnattu kokeneemmille tanssijoille, sillä tunnilla harjoitellaan välillä vaikeitakin kuvioita ja musiikin tempo lähtee joskus jopa lapasesta. No, ei nyt sentään. Jatkotason tunnilla sali täyttyy välillä maksimiin saakka, ja hikipisarat ainakin ovat maksimissa. 
Aktiivisen jatkotaso-tuntilaisen kuvaus tunnista: "Huippu hauska tunti, missä sambistat pääsee haastamaan itseään ja tanssityyliään. Parasta "



Jatkotason tuntia seuraa Baterian treenit, eli Roseiran omalle rumpuryhmälle suunnattu treeni. Vaikka tunti keskittyykin soittamisen harjoitteluun, on sali usein myös täynnä tanssijoita vailla maanantai-illan rääkkiä. Livemusiikkiin tanssimisessa on sitä jotain - sitä energiaa, intoa ja euforista fiilistä. Usein sitä huomaa itsessäkin, että vaikka olisit tullut Roseiralla jo neljäksi treenailemaan itse, sitten vedät nuorten tunnin, sitten olet itse jatkotason tunnilla, ja sitten vielä yhdeksään asti baterian treeneissä tanssimassa, ei fiilis laske kertaakaan! Ihanat sambakamut ja se livemusa vaan saa aikaan ihmeitä.



Maanantain jatkotason fiiliksiä! 



TIISTAI: 
Tiistaisin treenisali täyttyy lasten tunneista. Ensimmäisenä niistä on Millit-ryhmä. 5-6 vuotiaiden tunnilla harjoitellaan lapsille sopivalla tavalla karnevaalisambaa, pop-tyylistä axéta sekä sambareggaeta. Leikkien ja muiden puuhasteluiden lomassa saa loistavan pohjan karnevaalisamban alkeille. 


Seuraavana onkin vuorossa Minit,  eli 7-9 vuotiaiden ryhmä. Mineillä tekniikka on jo hieman haastavampaa kuin nuoremmilla, sekä opetustyyli on räätälöyti kouluikäisille sopivaksi. Minien tunti on loistava ponnahduslauta vanhimpaan lasten ryhmään, Junioreihin. Junioritunti on suunnattu 10-12  vuotiaille. 

Kaikille lasten tunneille ovat tervetulleita kaikki lapset, tanssitaustasta tai tasosta riippumatta! 




Ihanat lapsisambistat! 


Sambapäivä keskellä viikkoa, eli KESKIVIIKKO: 

Keskiviikkoisin salin valtaa sambaile ja keskitaso. Sambaile on rennon letkeä tunti, jossa on tarkoitus saada hiki pintaa ilman tarkkoja askelkuvioita tai kikkailuja. Vauhdikas meno ja korkea syke kuvailevat Sambaile-tuntia. Tunti sopii kaikille, sillä haasteellisia koreografioita ei tunnilla nähdä. Kokenutkin tanssija nauttii tunnista silti täysin! 
Aktiivinen Sambaile-tuntilainen kuvaa tunteja seuraavasti: "Sambailetunti on kiva yhdistelmä erilaisia vauhdikkaita rytmejä ja tansseja, joissa oppii erilaista vartalonkäyttöä ja kuuntelemaan musiikkia/tanssimaan sambaa eri musiikkityyleihin. Tunneilla ei niinkään keskitytä tekniikan hiomiseen vaan ennemmin hikiseen menoon Vaihtuvat opet, rytmit ja muuvit tuo mukavaa vastapainoa "perus" samballe. Se myös kehittää tanssia yleisesti muita sambatunteja varten."


Keskiviikon toinen tunti on Keskitaso. Tunti sopii sambaa jo jonkin aikaa harrastaneille, sillä tunnilla mennään haasteellisempia liikkeitä kun torstain perustaso-tunnilla. Keskitasossa perehdytään tanssin kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Tunnilla saa hien pintaan vaikka ohjelmassa olisikin "perusjuttuja", sillä tunnin opettajat ja tuntilaiset tekevät kaiken aina täysillä, ja sehän näkyy huikeissa tuloksissa ja kehityksessä!
Eräs keskitasolainen kuvaili tuntia sanoin: "Opettajat ovat osaavia, innostavia ja hauskoja. Tunneilla on iloinen meininki. On ollut ihana tutustua uusiin ihmisiin Roseiralla"




Keskitaso täyttyy innokkaista tanssijosta!

TORSTAI:

Torstaisin lukujärjestyksen ensimmäinen tunti on Lapsi-vanhempi -samba. Tunti on tarkoitettu 1-3 -vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen.  Tunnilla edetään lapsen ehdoilla, ja harjoitellaan liikkeitä yhdessä aikuisten ja lasten kanssa. Tunneilla myös leikitään ja touhutaan muita lapsille mieluisia asioita! Tunnilla tutustutaan sambaan tanssien, leikkien ja musiikkia kuunnellen. 

Torstain toinen tunti on nimeltään Satusamba, ja nimestäkin voi jo päätellä, että tunti on suunnattu pienemmille lapsille. 3-4 vuotiaat lapset pääsevät leikkimään ja tanssimaan tunneilla, sekä harjoittelemaan ryhmässä toimimista. Tunneilta saa hyvän pohjan tanssitekniikan harjoittelemiseen vanhempien lasten ryhmiä varten. 

Torstaisin on myös Samba perustaso, joka on tarkoitettu niin vasta-alkajille kuin jo opittuja taitoja hioville tanssijoille. Perustason tunnille voi tulla kuka tahansa, tanssitaustasta riippumatta. Tunneilla edetään tuntilaisten ehdoilla ja pyritään luomaan yksilöity tuntirakenne. 

Parillisina viikkoina järjestämme myös Show -tunnin, joka on tarkoitettu esiintyvälle ryhmälle sekä kaikille keikkailusta kiinnostuneille. Tunneilla harjoitellaan esiintymiskoreografioita, esiintymisien rakenteita sekä mm. yleisön huomioimista. 



Torstain show-tunti on hyvä tapa kehittää keikkaosaamistaan!


SUNNUNTAI: 

Sunnuntaisin saadaan hikeä pintaan SambaMix -tunnin merkeissä. Hikeä nostattava, joskus reggaepainotteinen tunti on suunnattu kaikentasoisille tanssijoille. Tunti vastaa osaltaan kesiviikon Sambailetuntia, mutta tunneilla usein eri opettajat ja eri ohjelmat. Kannattaa siis tsekata molemmat! 




Sunnuntain SambaMix pitää hymyn herkässä ;) 




Hyvää alkanutta kautta ja tervetuloa tunneille! 

Terkuin, Roosa ja muut opet 











lauantai 21. tammikuuta 2017

#Matka2017

Heippa nuppuset!

Terkkuja Matkamessuilta Helsingin messukeskuksesta! Suomen Sambakoulujen Liitto tekee yhteistyötä Brasilian Suurlähetystön kanssa, ja lähdimme yhteistuumin Matka2017 -messuille esittelemään brasilialaista kulttuuria, mukaanlukien tätä meidän ihanaa harrastustamme.

Messut järjestetään siis Helsingin messukeskuksessa tänä viikonloppuna, perjantaista sunnuntaihin. Roseiran leidit valtasivat messuosaston eilen perjantaina sekä tänään lauantaina, ja homma jatkuu aina sunnuntaihin saakka. Lauantaina päivällä osastolla saattoi bongata myös helsinkiläisen sambakoulun, Império do Papagaion, ihania tanssijoita.



Messuosastolla on Suomen Sambakoulujen Liiton lisäksi Brasilian suurlähetystön edustajia. He esittelevät brasilialaista kulttuuria, suurlähetystön toimintaa sekä yhteistyökumppaneitaan. Matkamessut täyttyvät matkustamisesta ja kulttuureista kiinnostuneista ihmisistä, joten innokkaita asiakkaita löytyy! 




 SSKL:n pisteelläkin asioi lukuisia sambasta kiinnostuneita ihmisiä. Toiminnalliset kilpailut ja arvontaan osallistuminen onkin monelle jo itsestäänselvyys, sillä melkein jokaisella messuosastolla oli jonkinlaista kilpailua tai arvontaa.





Olemme suunnattoman kiitollisia suurlähetystön edustajille, jotka omalta osaltaan mahdollistivat meidänkin pääsyn messuedustajiksi. Yhteistyö samanhenkisten ihmisten kanssa vaan on aina niin ihanaa!






Messut ovat auki vielä tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina, käy ihmeessä poikkeamassa Brasilian messuosastolla 7M100. Nähdään taas!

Messuterkuin,

Roosa